
robijn
Herkomst
De edelsteen robijn is een variëteit van de korund (net zoals saffier) en is al vanuit de oudheid bekend. Robijnen worden namelijk al genoemd in de bijbel en worden geassocieerd met schoonheid en wijsheid.Robijn dankt zijn naam aan het Latijnse woord 'ruber' dat rood betekent. In het Sanskrit wordt robijn 'ratnaraj' genoemd of wel koning van de edelstenen.
Kenmerken
De edelstenen groep korund is na diamant de meest harde gekleurde edelsteensoort en kan dus prima in juwelen gebruikt worden. Natuurlijke helder rode robijnen zijn de duurste variant en zeer zeldzaam. De kleur rood wordt met name bepaald door de hoeveelheid chroom die in de steen zit. Chroom kan ook fluorescentie veroorzaken, hetgeen de rode kleur ook bevorderd. Hoe meer chroom in de steen zit hoe roder de edelsteen van kleur zal zijn in het algemeen.
Specifieke kenmerken
DB, RI 1.76-1.77, dichroisme, karakteristiek absorptiespectrum, SM 3.99, H=9, hexagonaal kristalsysteem, samenstelling: Al2O3, fluorescentie.
Insluitsels
Typische insluitsels die in de edelsteen robijn gevonden kunnen worden zijn kleine kristallen van andere mineralen, rutiel naalden en vloeistof insluitsels. Ook bestaan er prachtige sterrobijnen, deze robijnen als cabochon geslepen geven dan als lichteffect een ster te zien doordat de rutiel insluitsels in ster vorm gerangschikt liggen.
Foto (c) Tino Hammid
Behandelingen
Tegenwoordig is men prijma in staat om de minder goede kwaliteit robijnen, met voor het oog storende insluitsels te behandelen, te verhitten (en soms zelfs met glas te vullen). Door deze hitte behandeling (soms met ander materiaal erbij) wordt de helderheid bevorderd en de kleur verbeterd. Daarnaast worden er helaas ook slechte kwaliteit robijnen met glas gevuld met verbluffend resultaat echter deze behandeling moet wel altijd vermeld worden aangezien de prijs drastisch lager behoord te zijn.
Edelstenen die op robijn lijken
Natuurlijke edelstenen die op robijn kunnen lijken zijn zirkoon, spinel, granaat, toermalijn. Daarnaast is glas een imitator van robijn. De edelsteen die het meest lijkt op natuurlijke robijn is de al bijna een eeuw bestaande synthetische robijn. De eigenschappen zijn bijna identiek aan natuurlijke robijn maar hier hangt een heel ander prijskaartje aan, net zoals de behandelde robijnen.
Tips
Bij aankoop van een (sieraad met) robijn zal altijd gemeld moeten worden of deze steen behandeld, gevuld of synthetisch is, maar niets let u om ook zelf navraag te doen.