Een kijkje in de  (zee)keuken van edel koraal
01 juni 2021 

Een kijkje in de (zee)keuken van edel koraal

Het is altijd spannend welk onderwerp ik voor een nieuw artikel in de Internationale Gemmology Today ga kiezen. Maar eenmaal besloten dan is de volgende stap natuurlijk de goede wetenschappelijke artikelen verzamelen en hier een begrijpelijk en interessant verhaal van maken.

Mijn insteek is altijd om de feitelijke informatie aan te vullen met eigen ervaringen en testen uit de praktijk. In dit geval door gebruik te maken van mijn EXA ( sophisticated diamanttester, die ook veel kan aantonen op gebied van o.a. kleurbehandelingen van bloedkoraal, producent Magilab).

De kunst blijft voor mij wel om goede foto’s te maken van testsituaties waar resultaat ook zichtbaar wordt voor de lezer maar gelukkig geldt hier ook: oefening baart kunst.

Deze keer werd ik geïnspireerd door twee belevenissen totaal buiten mijn vakgebied maar die voor mij de verbinding maakten. Beide situaties leiden tot edelkoraal, of beter bekend als  bloedkoraal, een variëteit van edelkoraal. Naast het feit dat ik een grote fan van de kleur rood ben, ben ik ook dol op edelstenen uit de zee.

Edelkoraal

bloedkoraal van ruw tot gecarved.

Corallium Rubrum

Het minst bekende maar interessante aan edelkoraal is dat het niet tot de bedreigde koraalsoorten van de koraalriffen behoort.  Het zijn wel alleen maar 8 soorten die zich edelkoraal mogen noemen. Deze 8 edelkoraal soorten onderscheiden zich van de 7300 soorten gewone koraal omdat ze veel dieper leven dan de locatie van de bedreigde koraalriffen. Edelkoraal, misschien zelfs beter te omschrijven als diepzeekoraal, leeft op 30 meter diepte tot wel 600 meter diepte. Dit betekent gelukkig ook dat deze edelkoraal soorten verhandeld kunnen worden, maar om dit zo te kunnen houden zijn er wel (CITES*) regels opgesteld voor de handel, om de hoeveelheid en kwaliteit in de gaten te houden. In mijn artikel ga ik hier uitgebreid op in.

Koraal wordt gevormd door hele kleine diertjes, poliepen die diep in de zee leven. Voor de edelsteen edelkoraal worden de kalkskeletjes van deze diertjes gebruikt. 

Ik vond mijn eerste link voor dit artikel in het schilderij ‘Een van zin’ van Cornelis Kruseman (1830) dat te bewonderen is in het Rijksmuseum. In dit schilderij draagt de jonge dame in het midden een prachtig collier bloedkoralen en de kleur van deze bloedkoralen geven het schilderij echt iets bijzonders.

Kornelus Kruseman Een van zin

foto (c) Rijksmuseum Amsterdam

Dit olieverfschilderij is gemaakt in de omgeving van Napels en dit is juist ook het gebied waar sinds jaar en dag bloedkoraal en andere edelkoraal soorten tot sieraden of siervoorwerpen bewerkt worden. Om nog specifieker te zijn, Torre del Greco is de plaats voor bloedkoraal, met een heus museum Museo del Corallo Liverino, waar de collectie van 5 generaties uit de familie Liverino te zien is.

Mijn tweede link was in een bezoek aan het Zee Aquarium in Bergen aan Zee waar ik een pracht van een octopus tegenkwam die zijn lange armen van maar liefst een meter aan me liet zien en dit mooie exemplaar leeft op 100 meter diepte in de zee, dus op een diepte waar ook edelkoraal kan groeien.

Octopus Vulgaris

Octopus Vulgaris foto eigen collectie

Kortom twee toevallige aanknopingspunten, naast internationale gemmologische aandacht voor 'precious coral' om een informatief artikel over edelkoraal te maken met accent op eigenschappen, feiten en wijze van identificatie op gemmologisch gebied. Maar natuurlijk ook uitleg en beleving voor iedereen die van edelstenen houdt.

Naast de publicatie van mijn artikel in Gemmology Today zal er binnenkort ook een webinar en/of workshop over o.a. edelkoraal beschikbaar zijn. 


* CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) is een internationale overeenkomst tussen landen, waarin afspraken gemaakt zijn over de internationale handel in bedreigde dier- en plantensoorten


 

Over de schrijver