Natuurlijke diamanten

Natuurlijke diamant

Diamant is het hardste natuurlijke materiaal op aarde en de geboortesteen voor april.

Herkomst

Diamant heeft de naam de koning der edelstenen en dit komt door een paar specifieke eigenschappen te weten enorme hardheid, de hoge lichtbreking en het schitterende vuur (dispersie) en is dan ook een van de meest geliefde edelstenen.

Edelsteen diamant werd in de oudheid alleen gevonden in rivierbeddingen in India. Pas veel later rond 1725 werd diamant ontdekt in Brazilië. Nog weer veel later (vanaf 1867) zijn diamanten gevonden in Zuid-Afrika. Het frappante aan diamant is dat het de enige edelsteen is die slechts alleen uit koolstof is opgebouwd.

Kleurloze zuivere diamant is het meest in trek maar er komen afhankelijk van de spoorelementen ook andere variëteiten voor (zie foto). De naam diamant is afkomstig uit het Griekse 'Adamas" dat ontembaar betekent.

De meeste diamant is gebruikt als industrie diamant omdat deze niet aantrekkelijk genoeg is (vaak donker van kleur doordat de steen veel insluitsels bevat).

 Natuurlijke diamanten

Kenmerken

Diamant is het meest gebruikt in een zo'n helder mogelijke doorzichtige liefst bijna witte kleur maar er bestaan ook natuurlijke gekleurde diamanten. Diamant is enkelbrekend (licht wordt in een richting doorgelaten) en daardoor soms makkelijk van haar nabootsingen te onderscheiden. Naast een zeer hoge lichtbreking en een zeer sterke licht schittering (dispersie/vuur) heeft diamant een hoge constante soortelijke massa en kan men op ruwe diamant vaak driehoekige (trigons) waarnemen.

Beoordeling van de waarde van diamant wordt gedaan aan de hand van de 4 C's: carat (gewicht), colour (kleur), clarity (helderheid) en cut (slijpsel). Het kan zijn dat deze 4 C's in de toekomst uitgebreid worden.

Het meest voorkomende slijpsel is het ronde briljantslijpsel met 57 facetten. De ideale verhoudingen voor mooiste schittering van dit slijpsel is in 1919 door Tolkowsky vastgesteld.  Het woord briljant wordt in de volksmond vaak gebruikt om diamant aan te duiden maar is dus uiteindelijk het slijpsel en dit slijpsel wordt ook heel veel bij andere edelstenen gebruikt.

Specifieke kenmerken

Bijna zuivere koolstof (C), kubische kristalsysteem = Enkelbrekend, RI (niet afleesbaar op refractometer) 2.417, SM= 3.52, zeer goede warmte geleiding, H=10

Insluitsels

De zuiverheid van diamant wordt minimaal met een 10x vergrotende loep vastgesteld en ziet de vakman/vrouw geen insluitsels dan mag de diamant loepzuiver genoemd worden. Ziet iemand met het blote oog al insluitsels dan noemt men dit piqué. Hoe meer insluitsels des te sneller zakt de prijs per karaat.

Behandelingen

Diamanten kunnen gebombardeerd worden waardoor de kleur kan veranderen (door rooster wijziging). Tevens kunnen ze met laser behandeld worden om insluitsels minder zichtbaar te maken. De HPHT (High Pressure High Temperature)methode wordt ook gebruikt om de kleur van bruine of gele diamant te verbeteren. Ook kunnen coatings toegepast worden.

Edelstenen die op diamant lijken

Natuurlijke edelstenen: zirkoon, zuivere korund, topaas, en kwarts, waaronder de "Herkimer diamonds" bekend zijn.

Synthetische edelstenen die diamant nabootsen zijn Cubic Zirkonia, synthetisch spinel, Moissaniet, rutiel Yag, GGG.

Reactie plaatsen