3 Smaragden op een schelp

Smaragd

Herkomst

Smaragd is de groene tot groen blauwe variant van de edelsteen groep beryl, waartoe aquamarijn ook behoort. Smaragd is de edelsteensoort die bij de maand maart hoort.

De naam smaragd komt uit het Griekse 'smaragdus' dat groen betekent en dit is dan ook een edelsteen soort met zeer rijke historie. De meest beroemde vindplaats voor smaragd is  Colombia en de Muzo en Chivor mijnen zijn van belang. De smaragden uit deze streek bevatten de typische drie fasen insluitsels, die bestaan uit een insluitsel waarbinnen vloeistof, gas en een kristalletje van steenzout kan voorkomen. Tegenwoordig zijn ook smaragden uit Brazilië, Afghanistan, Pakistan, Zimbabwe,  Zambia erg gewild. Ook Ethiopië en Madagascar zijn landen waar mooie smaragd gevonden wordt. Smaragd kristallen worden gevormd als hexagonale kristallen en herkenbaar aan hun 6 hoekige vorm, zie foto hieronder. (c) Frans Jonker.

 

Algemene Kenmerken

De edelsteen smaragd is een beryllium aluminium oxyde (Be3Al2(SIO3)6 )vaak goed te determineren door haar relatief lage brekingsindex en duidelijke dichoïsme van geelgroen tot blauwachtig groen. Zuivere beryl is kleurloos en smaragd krijgt zijn groene kleur door vervuiling van chroom of vanadium en mag alleen smaragd genoemd worden als deze elementen in de edelsteen zitten. Er bestaat dus ook groene beryl. Al bij een gering chroomgehalte kan men kijken of een typisch chroom spectrum ( (met scherpe lijnen in rood en brede band in geelgroene gedeelte) te zien is met de spectroscoop. In het algemeen bevat smaragd behoorlijk wat insluitsels. Heldere transparant groene smaragden zijn zeldzaam en kostbaar.

Specifieke kenmerken

DB, RI 1.56- 1.57 tot 1.59-1.60, SM2.65-2.85, H 7,5-8, hexagonaal kristalvorm en glasglans.

Foto (c) Tino Hammid


Behandelingen

Omdat smaragd vaak insluitsels zijn er behandelingen van smaragd inmiddels geaccepteerd die ervoor zorgen dat helderheid en transparantie verbeterd worden. Deze behandelingen horen wel altijd vermeld te worden bij aankoop want anders kan de steen beschadigd worden tijdens schoonmaakt of dragen. Het is altijd verstandig om hier zelf ook naar te vragen.

Synthetische of laboratorium gegroeide smaragd

Er bestaat ook synthetische smaragd, dit is in een laboratorium gegroeide smaragd en mag zo genoemd worden omdat het dezelfde fysieke eigenschappen en kenmerken heeft. Wel zal altijd synthetisch of laboratorium gegroeid hierbij vermeld moeten worden om misleiding te voorkomen. Synthetische smaragd kost veel minder dan natuurlijke smaragd.

Edelstenen die op smaragd lijken

De beste nabootsingen van natuurlijke edelstenen zijn de groene granaten demantoïd en tsavoriet maar ook kan men denken aan jadeïet of zelf hydrogrossulaar. Daarnaast moet  men ook beducht zijn op doubletten van kleurloze beryl met groene kitlaag!

Reactie plaatsen